Johtamisen Uusi Musta -2-
Johtamisen Uusi Musta -blogissamme nostamme keskusteluun inspiroivia näkökulmia johtamiseen. Vuoden 2020 lopuksi teimme mielenkiintoisen kierroksen nähdäksemme, miten johtaminen näyttäytyy nyt erilaisille toimijoille.
Vierailimme
Sports Car Centerissä, Foibekartanossa, Suomen Yrittäjänaisissa, Suomen Metsäyhdistyksessä, Työturvallisuuskeskuksessa, Humakissa ja Suomen World Visionissa. Tervetuloa mukaan!
Foibekartanon toimitusjohtajan Ulla Bromsin ajattelussa korostuu eräs johtamisen metataito, kyky ajatella asioista sekä – että eikä joko – tai. Hyvän elämän rakentamisessa pehmeitä ja ihmisläheisiä asioita ja uutta tekniikkaa ei ajatella toisiaan pois sulkevina vaan toisiaan täydentävinä. Ulla puhuu yhtä innostuneesti ja vakuuttavasti pihapiirin kanoista ja kauniisti katetuista kahvihetkistä asukkaiden elämyksinä kuin myös digitaalisuuden mahdollisuuksista ja liiketoimintanäkymistä.
Vantaan Asolassa sijaitseva Foibekartano on Hyvän elämän yhteisö, joka tuo iloa asukkaidensa arkeen ja juhlaan. Yhteisössä asuu lähes 300 ikäihmistä ja lukuisia lemmikkejä. Diakoniasäätiö Foibe on Vantaan seurakuntayhtymän vuonna 1989 perustama taloudellista voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö. Vantaan seurakuntayhtymä antoi maa- ja rahalahjoituksin perusedellytykset säätiön toiminnalle. Foibekartanon muodostavat emoyhtiö Diakoniasäätiö Foibe, joka omistaa kartanon alueen kiinteistöt sekä Foibe Oy, joka vastaa Hyvän elämän palvelutoiminnasta.
Ullalla on kehittäjän mieli ja halu kokeilla. Toimitusjohtajana aloittaessaan hänellä oli vahva visio asioiden tekemisestä uudella tavalla. Keskeiseksi konseptiksi muodostui yhteisön hyvä elämä, jota ovat mahdollistamassa hyvän elämän valmentajat ja valmennuspäälliköt, hyvän elämän pehtoori ja muut hyvän arjen mahdollistajat.
Ulla uskoo siihen, että sanoilla on valtavan suuri merkitys työn ja siihen liittyvän asenteiden ohjaajana eikä hänen puheessaan esiinny ”hoiva” vaan ennemminkin ”elämykset”.
Keskeisenä teemana on asukas oman elämänsä omistajana.
Foibekartanossa on panostettu kouluttautumiseen, selkeään visioon ja yhdessä työstettyyn strategiaan. Rekrytoinnissa asenne on ammattitaidon rinnalla, sillä työskentely Foibekartanossa edellyttää tinkimättömästi molempia. ”Meillä ollaan valmiita näkemään vaivaa”, kertoo Ulla. Kyseessä voi olla asukkaita ilahduttava kotieläimistä yhdessä huolehtiminen, juhannustanssilavan pystytys, kauniisti katetut päiväkahvit tai asukkaiden kanssa huolella valmisteltu itsenäisyyspäivän juhlalähetys. ”Meillä todellakin ollaan asiakasta varten ja tarjolla on monenlaista tekemistä” sanoo Ulla ja jatkaa ”pyrimme kaikin tavoin tukemaan asukkaiden yhteisöllisyyttä ja kokemusta merkityksellisestä tekemisestä.”
Ullan johtamisfilosofiassa on valmentava ote
Jokaisella on mahdollisuus loistaa ja toimia joukossa.
Omassa roolissaan tärkeänä hän näkee ihmisten lähellä toimisen, mahdollistamisen ja esimerkkinä toimimisen.
Digiloikka on jo vanha juttu
Foibekartanoa voidaan kuvata merkittävänä edelläkävijänä – ei vain omalla alallaan vaan laajemminkin. Digitaalisuuden vahva hyödyntäminen ei nimittäin tässä yrityksessä ole viime kuukausien asia, vaan loikkaa on tehty jo yli viiden vuoden ajan; esimerkiksi jo viisi vuotta sitten investoitiin pariin sataan tablettiin ja kaikki asukkaat saivat omansa. Näin he pystyvät osallistumaan kaikkeen toimintaan sekä myös yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Digiaktiivisuuden alkuvaiheissa Ulla oli filosofiansa mukaisesti vahvasti itsekin opettelemassa uutta, esim. Periscope- ja nykyään YouTube-livelähetysten tekemistä. Nykyisin koko henkilökunta jo kuvaa arkea sujuvasti lähetyksiin kaikkien iloksi. Tavoitteena on ollut nostaa esiin niin asukkaita kuin myös henkilöstöä. Filosofisena ajatuksena näkyvyydessä on, että kaikki elämän vaiheet saavat näkyä. Foibekartanon erityislaadun vaaliminen edellyttää henkilöstöltä aktiivisuutta digitaalisuudessa ja muutoinkin kiinnostusta oppia uutta ja kehittyä.
Asukkaita kannustetaan myös keskinäiseen vuorovaikutukseen. Foibekartano koetaan omana kotina, jota on myös ilo esitellä.
Hyvä elämä ja myös arjen rosoisuus käy rinnakkain tekniikan hyödyntämisen kanssa. Esimerkiksi etäkohtaamiset monissa muodoissaan ovat tärkeä ihmisiä yhdistävä tekijä. ”Foibekartanossa prosesseja ei ole monia vaan itse asiassa vain yksi – elämä itse. Sen ympärille rakentuu kaikki.”
Ulla Broms johtajille:
”Sanoita asiat niin, että kaikki ymmärtävät mistä visiossa, strategiassa ja arvoissa on kyse.”
”Uskalla luottaa itseesi ja muihin – tee tinkimättömästi töitä luottamuksen eteen.”
”Välillä on hyvä olla perhosia vatsassa – tai teet liian helppoja juttuja.”
”On tärkeä seurata maailmaa ja verkostoitua. On hyvä jakaa omaa tarinaa – ja arvokasta inspiroitua muiden tarinoista.”
Kirjoittanut Sari Ajanko, Leadership Coach
Vastaa