Johtamisen Uusi Musta -3-

Johtamisen Uusi Musta -blogissamme nostamme keskusteluun inspiroivia näkökulmia johtamiseen. Vuoden 2020 lopuksi teimme mielenkiintoisen kierroksen nähdäksemme, miten johtaminen näyttäytyy nyt erilaisille toimijoille.

Vierailimme

SPORTS CAR CENTERISSÄ, FOIBEKARTANOSSA, SUOMEN YRITTÄJÄNAISISSA, SUOMEN METSÄYHDISTYKSESSÄ, TYÖTURVALLISUUSKESKUKSESSA, HUMAKISSA JA SUOMEN WORLD VISIONISSA. TERVETULOA MUKAAN!

Suomen Yrittäjänaiset ry:n toimitusjohtaja Carita Orlando avasi sitä, miten paljon voi saada lähtiessään hakemaan tukea järjestötoiminnasta.

Nainen paikallaan Suomen yrittäjänaisten johdossa

Suomen Yrittäjänaiset ry (vuoteen 2012 asti Yrittäjänaisten Keskusliitto) on perustettu vuonna 1947. Kaksipäiväiseen kokoukseen oli silloin saapunut noin 80 naista eri puolilta Suomea. Jo ensimmäisenä vuonna liittoon kuului 46 paikallisosastoa. Nyt liiton muodostaa lähes 60 paikallisyhdistystä, joissa on jäseniä noin 5000.

Toimitusjohtaja Carita Orlando on ehtinyt toimia hieman yli vuoden tehtävässään. Carita itse on ollut tyypillinen naisyrittäjä, joka perusti yrityksen tarjotakseen omia asiantuntijapalvelujaan. Sittemmin Carita on ollut myös vähemmän tyypillinen naisyrittäjä, lähtiessään kasvattamaan yritystään aina noin 20 henkeen asti. Lisäksi hän on kokenut oman yrityksensä myynnin.

Yhdistystoiminta on ollut Caritan matkassa vahvasti, on se sitten ollut oppilaskuntatyöskentelyä tai Mannerheimin Lastensuojeluliiton tai vaikkapa vanhempainyhdistyksen toimintaan osallistumista. Yrittäjäaikanaan hän toimi myös yrittäjäjärjestöissä. Carita kokemuksen mukaan hakiessaan tukea itselleen voi samalla vaikuttaa ja tukea muita.

Digitaalisuus auttoi lähemmäs jäseniä

Keskellä covid-kriisiä yrittäjiä lähdettiin tukemaan järjestämällä webinaareja. Ne osoittautuivat hyvin suosituiksi. Webinaarien avulla päästiin lähemmäksi jäsenistön arkea. Samalla jäsenistölle tarjottiin esillä olemisen mahdollisuuksia.

Mihin yrittäjänaisia tarvitaan?

Ensinnäkin on tärkeää tiedostaa työmarkkinoiden eriytyminen miesten ja naisten aloihin, mikä jakaa myös yrittäjät eri aloihin. Yrittäjänaisten päätavoite on vanhemmuuden kustannusten jakaminen tasa-arvoisesti.

Toiseksi tavoitteena on vertaistuen tarjoaminen. Naisyrittäjistä yli 70 % on yksinyrittäjiä. Kollegaverkosto voi tuoda paljon oppia, jakamista ja inspiraatiota. Paikallisyhdistyksillä onkin kattojärjestön ohella ratkaiseva merkitys.

Viesti yrittäjille

”Korona-aika on luonnollisestikin ollut haastavaa monille eri alojen yrittäjille. Lisäksi yhteiskunnassa tapahtuu huolestuttavaa polarisoitumista yrittäjien ja palkansaajien välillä. Ja valitettavasti jossain määrin myös yrittäjäkunnan sisällä. On haasteellista mutta mittaamattoman tärkeää osata asettua toisen ihmisen asemaan.”
”Jokaisen johtajan ja yrittäjän on tärkeää huolehtia elämänsä tasapainosta jottei oma identiteetti ja elämän sisältö rakentuisi vain työminän varaan. On hyvä myös miettiä, mitä kaikkea muuta merkityksellistä omassa elämässä on. Ettei yrittäjyys olisi koko elämä.”

Haastattelijana Sari Ajanko, Leadership Coach

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *