Johtamisen Uusi Musta -4-

Johtamisen Uusi Musta -blogissamme nostamme keskusteluun inspiroivia näkökulmia johtamiseen. Vuoden 2020 lopuksi teimme mielenkiintoisen kierroksen nähdäksemme, miten johtaminen näyttäytyy nyt erilaisille toimijoille.

Vierailimme

SPORTS CAR CENTERISSÄ, FOIBEKARTANOSSA, SUOMEN YRITTÄJÄNAISISSA, SUOMEN METSÄYHDISTYKSESSÄ, TYÖTURVALLISUUSKESKUKSESSA, HUMAKISSA JA SUOMEN WORLD VISIONISSA. TERVETULOA MUKAAN!

Metsät onnellisuutemme tukena – ja hyvä johtajuus turvana

Suomen Metsäyhdistys ry on perustettu vuonna 1877. Yli 140 toimintavuotensa aikana se on ollut mukana ja todentamassa suomalaisen metsänhoidon ja metsien kestävän käytön kehittymistä. Sen tehtävänä on rakentaa metsäalan yhteistyötä. Yhdistys on metsäviestinnän vahva moniosaaja ja se toteuttaa jäsentensä kanssa viestintäprojekteja yhteistyössä. Toiminta on monipuolista samoin kuin kohderyhmätkin, joita ovat suuri yleisö, päättäjät, opettajat ja toimittajat.

Yhdistyksen jäseninä on jo lähes 50 metsäalan toimijaa: organisaatioita ja yrityksiä sekä ammatti- ja vapaa-ajan järjestöjä. Heidän lisäkseen Suomen Metsäyhdistyksen hankkeita rahoittavat muun muassa maa- ja metsätalousministeriö, Suomen Metsäsäätiö ja Metsämiesten säätiö.

Kirsi Joensuu aloitti Suomen Metsäyhdistys ry:n toiminnanjohtajana toukokuussa 2019. Hän on taustaltaan metsänhoitaja ja on viettänyt myös vapaa-ajalla paljon aikaa metsissä, mm. hiihto- ja suunnistus- ja metsästysharrastusten parissa.

Suomessa metsäalaa arvostetaan ja kestävä kehitys ei ole vain viime vuosien valintaa, vaan vahva linjaus jo kolmannella vuosisadalla. 

”Meillä Suomessa ollaan metsämyönteisiä. Samaan aikaan on kuitenkin huolehdittava tiedottamisesta”, sanoo Kirsi. Suomessa on tiukasti suojeltua metsää yli puolet Euroopan suojelluista metsistä – ja olemme siitä ylpeitä ja teemme työtä edelleen luonnon monimuotoisuuden eteen myös metsätaloudessa. Tai että Suomessa puuta kasvaa enemmän kuin sitä käytetään. Puuta Suomen metsissä on nyt 50 % enemmän kuin 50 vuotta sitten. Suomessa istutetaan noin 150 miljoona puuta vuosittain metsän uudistamisen yhteydessä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen Suomessa kaadetun puun tilalle istutetaan neljä uutta. Kirsi toteaa että ”Suomella onkin paljon annettavaa metsäalan osaamisena ja käytäntöinä ja tätä osaamista arvostetaan kansainvälisesti.”

Metsien kestävä käyttö on Metsäyhdistyksen
ja keväällä lanseeratun Metsien Suomi -kampanjan pääsanomaa

Metsien Suomessa on nostettu esiin mm. metsien vaikutus suomalaisten onnellisuuden taustalla – asioita, joita helposti pidämme itsestäänselvyytenä: puunmyynti- ja verotuloja, virkistystä, riistaa, marjoja – ja hyvin ainutlaatuisen jokamiehen oikeuden.

Korona-aikana metsien merkitys hyvinvoinnille on noussut esiin todella vahvana. Ihmiset ovat rynnistäneet lähimetsiinsä hakemaan voimaa, virkistystä, turvaa ja rauhaa, ja vaihtelua etäpäiviinsä. Kirsi nostaa tähän liittyen esiin mielenkiintoisen faktan: ”Keskimäärin suomalainen asuu noin 700 metrin päässä lähimetsästään.” Tänä vuonna monet suomalaiset ovat toki vapaapäivinään matkanneet luontoon lähimetsäänsä kauemmaksikin.

Kirsin viesti johtajille

”Kun et näe alaisiasi, on tärkeää pysähtyä yksinkertaisten asioiden äärelle. Nähdä ihminen arvokkaana yksilönä ja miten todella voisi tukea tiimiä yksilöllisesti
”Miten voit aistia toisen olotilaa, kun tapaatte vain virtuaalisesti? Miten olet lähellä – ja silti kunnioitat toisen yksityisyyttä?”
”Asiantuntijayhteisössä on tärkeää kokea olonsa turvalliseksi, että saa keskittyä oman työnsä tekemiseen. Johtajan tulee aina olla omiensa tukena, luoda turvaa. Erityisesti nyt, kun epävarmuutta on paljon.”

Haastattelijana Sari Ajanko, Leadership Coach

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *