Kiintiövalinnan varjo

Hallitustyön murros monimuotoistuu. Hallitustyö itsessään kehittyy painopisteen siirtyessä valvonnasta strategiaan. Mutta myös tekijäkaarti muuttuu. Entistä isommassa roolissa hallitushauissa on korkeatasoisen hallitusosaamisen rinnalla yrityksen tarpeisiin täsmäsopiva strateginen osaaminen. Monimuotoisuus on kaikessa tekemisessä tärkeää, entistä nopeammin muuttuvassa ja uusiutuvassa maailmassa. Eikä hallitustyö ole tässä mikään poikkeus. Enää.

InHunt Group aloitti vuonna 2018 aivan uudenlaisen tavan tehdä hallitushakuja perustaessaan Hallituspoolin. Sen suosio yllätti kaikki. Tänä päivänä InHuntin Hallituspoolissa on yli 1000 kovatasoista osaajaa, jotka etsivät ensimmäistä tai seuraavaa hallituspositiotaan.

”No teiltäkö löytyy siis myös naisia?…”

InHuntin Hallituspoolin jäsenten määrä ja laatu on todella kovatasoista. Sen jäsenten laaja kokemustausta sopii moniin ja erilaisiin tarpeisiin. On hyvä että diversiteettiä peräänkuulutetaan myös. On tärkeää, että hallituksissa on erilaisia ihmisiä, jotta hallituksen lisäarvon tuottokyky selkeästi kohenee. Diversiteetti ei kuitenkaan tarkoita vain sukupuolta vaan on hyvä, että hallituksessa on edustettuna myös eri ikäisiä ja eri työelämän vaiheissa olevia henkilöitä.

Hallitushauissamme usein nousee esiin kysymys naiskandidaateista, hieman varovaisesti esitettynä. Tunnistan varovaisuuden liittyvän kiintiöajatteluun ja sen haastavaan ajattelumalliin. ”Meille olisi nyt hyvä saada hallitukseen nainen, jotta saamme ravisteltua ajatteluamme…”, totesi kuvaavasti eräs hallituksen puheenjohtaja. Toive naisjäsenestä ei siis todellakaan lähde kiintiöistä eikä sen sellaisena haluta näyttäytyvänkään.

Miltä sinusta tuntuisi olla kiintiövalittu?

Headhunterin yhteydenotto on tyypillisesti miellyttävä asia. Erityisen hienolta se tuntuu silloin, kun henkilö on itse ilmaissut tavoitteensa toimia hallitusroolissa. Riippumatta haun lopputuloksesta jo ehdokkaana oleminen antaa tunnustusta kertyneelle osaamiselle ja vahvistaa myös ammattilaiskuvaa potentiaalisena hallitusammattilaisena. Siksi on tärkeää että ihan jokainen haussa mukana oleva kandi on prosessissa juuri oman kapasiteettinsa vuoksi eikä esimerkiksi siksi, että on juurikin vaikkapa nainen.

Ikä on vain numero

Vaikka strateginen osaaminen onkin se kuuma peruna, on tärkeää myös varmistaa henkilön hallitustyön vaatima laaja yritysjohtamisen kokemustausta. Syvällinen osaaminen ei aina välttämättä kohtaa laaja-alaisuuden kanssa ja silloin oikeampi toimintakenttä löytyy hallituksen asettamasta Advisory Boardista. Advisorin rooli kiehtoo myös monia hallitustyön konkareita ja onkin hienoa että yhä useammat yritykset ja hallitukset havahtuvat Advisory Boardin käyttämisen hyötyihin.

Nuoremmalla iällä riittävää kokemustaustaa yritystoiminnan laaja-alaisesta johtamisesta on vielä harvemmin tullut hankituksi. Kääntäen, siis korkeammalla iällä se on todennäköisempää. Mutta korkeamman iän indikoidessa kilometrejä, se ei vielä ole tae niiden sopivasta laadusta juuri hallitustyöhön tai juuri haussa olevaan hallitukseen. Ja toisessa ääripäässä, kovin korkea ikä voi kääntyä esteeksikin, jos kokemukset ovat kertyneet maailmasta jossa emme enää elä.

Hallituspoolin kehityskaari sen perustamisen jälkeen on mielenkiintoinen: 

Ihan aluksi sen löysivät hieman vanhemmat johtajat, jotka eivät ehkä olleet täysin tyytyväisiä perinteisiin kanaviin tulla löydetyksi ensimmäiseen tai seuraavaan hallituspaikkaansa. Tänä vuonna jäsenmäärän kasvu on jatkunut tasaisesti ja nyt erityisesti 40-45 vuotiaat ovat nousussa Hallituspoolissa. 

Aivan nuorinta osaajakaartia olemme ohjanneet Advisorin rooliin, jossa voi omalla erityisosaamisalueellaan loistaa ja kehittyä edelleen, kuitenkin ilman hallitusposition vastuuta ja valvontaroolia.

Kirjoittanut,

Tarja Ilvonen, CEO InHunt Boards Oy

Johtaja Board Competencies

Senior Headhunter InHunt Group

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *